Blog
Jak na úspěšnou expanzi s cílem 100 milionů za rok?

Jak na úspěšnou expanzi s cílem 100 milionů za rok?

Google Ads a Sklik PPC Případová studie
Eliška Knoflíčková | Marketing manager

Eliška Knoflíčková

26.09.2024
·
9 min čtení

Přemýšlíte nad expanzí, ale je to pro vás tak trochu noční můra? Expanze na zahraniční trhy je rozhodně výzva, ale nemusí být plná (téměř) nepřekonatelných překážek. Je to naopak skvělá příležitost k růstu, rozvoji a posunu vašeho podnikání vpřed.

 

Jak se na ni připravit, aby byla úspěšná?

Příprava je důležitá, stejně jako fakt, že všichni ve firmě ví, že do tohoto kroku jdete a táhnete za jeden provaz. Spolupráce je jedním z klíčů k úspěchu. A nemusíte na to být sami. Vezměte si k ruce někoho, kdo už má několik úspěšných expanzí za sebou a dokáže vám poradit. Třeba agenturu, manažera, freelancera, apod. Někoho, kdo ví, jak na to.

Přečtěte si, jak jsme pomohli Čistému Dřevu expandovat do 3 zemí během pár měsíců a získat obrat 100 milionů. Konkrétně popisujeme, jak jsme nastavovali kampaně, co nás překvapilo a čeho jsme se báli. 

 

Mýty kolem expanze

Důvodů proč nejít do neznáma je vždy víc než dost…Pojďme si nyní vyvrátit ty, které by vás mohly na začátku (zbytečně) odradit.

 

Je to příliš drahé

Příchod na nový trh vás bude něco stát, ale pokud se důkladně připravíte (a k ruce budete mít kromě šikovných kolegů i někoho, kdo už má s expanzemi zkušenosti), ušetříte nemalé peníze. A rozhodně čas. Pomoc zvenčí vás bude stát něco navíc, ale rozhodně méně, než neúspěšná expanze za miliony. A že takových příběhů už tady bylo…

 

Proces je příliš složitý

Díky našim zkušenostem a know-how vás provedeme celým procesem krok za krokem, takže vše bude jednodušší a přehlednější.

 

Musíme mít mezi zaměstnanci rodilé mluvčí dané země

Za pomocí AI nástrojů dnes už snáz vyřešíte podporu v daném jazyce. Pro překlad webu ovšem doporučujeme překladatele/rodilé mluvčí. Vyhnete se tak faux pass s obměnami jazyka a nářečím.

 

Místní konkurence je příliš silná

Konkurence v západních zemích, jako je Německo, je sice tvrdá, ale při správném přístupu a postupném testování se zde můžete prosadit. V západních zemích je často méně zavedených hráčů a větší potenciál pro růst. Důležitá je prvotní analýza spotřebního chování obyvatel v dané zemi a jejich přístup k produktům nebo službám podobným, jaké vy sami dodáváte. 

Využijte pomoc agentury - Ve spolupráci s Googlem vám dodáme detailní přehledy a analýzy o místních konkurentech. Je to skvělý start pro přehled a orientaci pro úspěšný vstup na nové trhy.

 

Neznalost místních právních předpisů

Dnes je k dispozici mnoho expertů, kteří se specializují na pomoc firmám při vstupu na zahraniční trhy. Tito odborníci poskytnou právní poradenství a zajistí, že vaše aktivity budou v souladu s místními předpisy. Doporučit můžeme například právní kancelář 3ADVOKÁTI nebo Sedláková Legal, kteří mají bohaté zkušenosti s pomocí e-commerce subjektům při expanzi. 

 

Proč (vůbec) expandovat?

 

Nové tržní příležitosti - Získáte přístup k novým zákazníkům a trhům, které mohou být méně konkurenční než domácí trh, případně odběr daného trhu může daleko předčit velikost odběru domácího. Samotný proces expanze vám dodá nové zkušenosti a kontakty.
 

Diverzifikace rizika - Snížíte svou závislost na jednom trhu a rozložíte si podnikatelské riziko.
 

Zvýšení tržeb - Větší zákaznická základna znamená potenciál pro vyšší prodeje a příjmy.
 

Vyrovnání sezónních výkyvů - Různé trhy mohou mít jiné sezónní cykly, což může pomoci vyrovnat prodeje během roku.
 

Lepší využití kapacit - Expanze může pomoci plně využít stávající výrobní nebo provozní kapacity.

 

Jaké kroky jsou v expanzi (zcela) zásadní?

 

Analýza trhu

První, co je potřeba udělat je přehled zemí, kam byste potenciálně expandovali, a jak to v dané zemi funguje - jaké mají lokální zákazníci návyky, tradice, chování a nákupní zvyklosti. 

Například pokud vstupujete na německý trh, může být užitečné zjistit, že němečtí zákazníci preferují podrobné a technické popisy produktů. Zároveň si velmi potrpí na důvěryhodnost e-shopu, proto je potřeba mít překlady perfektní a ne webových stránkách musí svítit badge “Trustedshops”.  V Polsku si zase zákazníci často zakládají na doporučení a hodnocení od ostatních uživatelů. Právě i to je jeden z důvodů, proč propojujeme mezi sebou i naše klienty. Aby sdíleli know how a zkušenosti. Lépe tak překonávají překážky a předem ví, na co si dát pozor a co je může čekat. 

 

Sklady a logistika

Na začátku je pro firmu, která expanduje do zahraničí klíčové najít rovnováhu mezi rychlostí dodání, náklady a kontrolou nad logistikou. Řešení závisí na fázi expanze, objemu prodeje a cílových trzích. Na začátku může být vhodné využít centralizovaný sklad v ČR s mezinárodní dopravou nebo fulfillment služby, později zřídit lokální sklady pro lepší zákaznickou zkušenost. Možností je několik, čemu se ale rozhodně nevyhnete je analýza a komunikace s lokálními dopravci, kteří budou zásilky expedovat. 

 

Lokalizace

Dalším krokem je lokalizace, tedy přizpůsobení webu, reklam a klíčových slov tak, aby byly srozumitelné a relevantní pro místní obyvatele. To zahrnuje nejen překlad, ale i úpravu obsahu webu podle místních kulturních zvyklostí. 

Například v Maďarsku je důležité používat jazykové nuance, které respektují místní jazykové zvyklosti a dialekty. Při překladu reklam na polský trh je důležité zajistit, aby byl jazyk nejen přesný, ale také přirozený a blízký lokálním zákazníkům.

Nastavení platebních bran, překlady webových stránek a marketingových materiálů a detailní analýza konkurence v nové zemi jsou zásadní kroky k úspěšné expanzi. Platební brány musí být kompatibilní s lokální měnou a preferovanými způsoby platby. V některých zemích je populární platba kartou, zatímco jinde mohou dominovat mobilní platby nebo bankovní převody.

 

Překlady

Překlady webových stránek a marketingových materiálů by měly být přesné a přizpůsobené místní kultuře, aby se zajistilo, že váš obsah bude relevantní a srozumitelný. Je důležité nejen překládat slova, ale i přizpůsobit obsah tak, aby rezonoval s místním publikem. To zahrnuje i vizuální prvky a tone of voice.

 

Cílení kampaní

Zcela zásadní je nastavení geografického cílení a výběr správných reklamních platforem, které jsou v dané zemi nejúčinnější. Například v Polsku je populární vyhledávač Google, stejně jako v České republice, ale je důležité zohlednit místní reklamní platformy a srovnávače cen, jako je například Ceneo. V Německu můžete využít silnou platformu Amazon, která je velmi populární a poskytuje široké možnosti prodejních kampaní. Například v Chorvatsku nebo Slovinsku se nesetkáte s kampaní Google Nákupy a musíte tak využít jiných cest pro výkonnostní marketing. 

 

Nebuďte na to sami

Nebojte se využít a oslovit služby externistů nebo agentur, kteří už zkušenosti s expanzí mají. Můžete kromě hromady času ušetřit pěkný balík peněz. Vyberte si na spolupráci toho, kdo už má s expanzí zkušenosti.

Rádi vám pomůžeme s nastavením platebních brán, spolu s Googlem umíme vytvořit velmi přesné analýzy konkurence a predikce. Pro klienty zařizujeme například i odloženou fakturaci u Googlu a spoustu dalších výhod, kterých sami nemůžete dosáhnout nebo velmi složitou cestou.

Díky tomu, že jsme partnerská agentura Googlu, máme pro naše klienty k dispozici různé analýzy zahraničních a konkurenčních trhů. Google disponuje nástroji, které umožňují nejen automatický překlad stávajících kampaní do požadovaného jazyka, ale také dokáže analyzovat daný trh z hlediska jeho potenciálu. Tento proces zahrnuje hodnocení konkurence, výkonnosti relevantních klíčových slov a celkového marketingového prostředí. Na základě informací Google připraví detailní reporty s přehledy vertikál a tabulky, které pomohou určit, zda má expanze do konkrétní země smysl a jaké kroky je třeba podniknout pro dosažení úspěchu.
 

 

 

Porovnání hledanosti klíčového slova v Chorvatsku (nahoře) oproti Česku (dole) 

Statistika od Googlu ohledně chování zákazníků na různých platformách
 

Společně s Googlem můžeme klientům nabídnout nejen překlady stávajících kampaní a analýzy trhu, ale také důležitou strategickou pomoc při plánování expanze. Google poskytuje podporu nejen v přípravné fázi, kdy navrhne vhodné kroky pro vstup na nový trh, ale také po samotné expanzi. Pokud se například kampaně v novém prostředí nesetkají s očekávaným úspěchem, Google dokáže poskytnout doporučení, jak strategie upravit, aby byly kampaně efektivnější a podávaly lepší výkon. Spolupracujeme proto, ať klientovi zajistíme hladký průběh expanze a maximální šanci na úspěch.

 

Zvažujete expanzi? Přečtěte si, jak se nám podařilo expandovat s klientem ČistéDřevo.cz do 3 zemí během jednoho měsíce a cílit na obrat 100 milionů. 

3 země, 3 měsíce a 100 milionů obrat. Jak vypadala expanze ČistéDřevo.cz?

3 země, 3 měsíce a 100 milionů obrat. Jak vypadala expanze ČistéDřevo.cz?

Google Ads a Sklik Příběhy našich klientů Případová studie

Eliška Knoflíčková Marketing manager

30.09.2024
·
13 min čtení
Jak zvýšit produktivitu: Nejlepší tipy od Daniela Gamrota

Jak zvýšit produktivitu: Nejlepší tipy od Daniela Gamrota

Ze života agentury

Natálie Halfarová PPC specialistka

02.08.2024
·
6 min čtení
Rubriky